Rashonden . Moet dat nou?

Gepubliceerd op 3 april 2019 om 11:30

Ooit eens heel erg lang geleden besloot een wolf met de mens te gaan samenleven.

Zo begint het verhaal.

En Het verhaal ging door. De samenwerking werd een succes, sterker nog ik denk dat het een van de meest succesvolle samenwerkingen tussen mens en dier is.

Echter er is een hele grote maar.......

Waarom moesten wij zo nodig onze honden , onze beste vrienden , laten verworden tot karikaturen van de dierenwereld?

Waar het ooit begon met een wolf ,die van zichzelf gewoon perfect is moesten wij er zo nodig aan sleutelen. 

Ik kom in mijn praktijk natuurlijk heel veel rashonden tegen die bijna allemaal heel zorgvuldig door hun nieuwe baasjes zijn uitgezocht.

Ze hebben zich ingelezen in de karaktereigenschappen die bij het ras horen, ze hebben de verzorgingsproducten aangeschaft die bij de vachtverzorging horen. Hebben zich laten informeren over het beste voer en ga zo maar door.

Wat ze echter niet weten is welke problemen er bij sommige rassen horen. En de fokker verteld het ze ook vaak niet.

Het is bijvoorbeeld in het nest moeilijk te zien wat voor vacht je labradoodle gaat ontwikkelen en als je pech hebt is een keer per dag borstelen niet voldoende. En dit tot wanhoop van de trimster die de ellende weer mag oplossen. Ik ken trimsters die al geen labradoodle meer willen doen, omdat soms alleen kaal scheren nog maar een optie is.

En wat te denken van jachthonden, vaak aangeschaft omdat ze zo lekker actief zijn. Maar heb je een hond uit een echte jachtlijn dan moet je zelf ook wel heel actief zijn wil je hem kunnen bieden wat hij nodig heeft. Vaak gaan we dan ook nog met ze op jachtcursus ,want dat vind hij zo leuk, dus eigenlijk geef je hem een taak waar hij een keer per week wat mee mag doen. Klinkt niet echt logisch toch?

Of wat te denken van de border collie omdat die zo goed luisteren. FOUT!!!!!!!!!!. Een van de meest herplaatste rassen is de border collie, omdat de mens zich heel erg vergist heeft in de hoeveelheid werk die zo,n hond nodig heeft. Krijgt hij dat niet en ben je niet in staat aan zijn behoefte te voldoen, dan zijn de problemen met dit ras groot, heel erg groot.

De HR rassen Waarvan bovenstaande foto een triest voorbeeld is. Deze rassen worden vaak aangeschaft om het eigen ego te vergroten.

Ik weet dat ik nu tegen heel veel heilige huisjes schop. We willen vaak laten zien dat wij ze wel heel goed onder controle hebben, of dat we heel stoer zijn met zo,n hond.

De gezondheid van deze honden laat vaak te wensen over.

Ze worden zo gefokt dat ze te grof en te zwaar zijn, bv de rottweiler waar op dit moment extreem veel problemen zijn met afgescheurde kniebanden.

De toad bully van bovenstaande foto heeft niets maar dan ook helemaal niets meer met een hond te maken. Hij is gefokt om stoer en agressief over te komen, maar eigenlijk is het een zielig hoopje ellende. Waarom zou je een hond willen fokken om zijn agressieve uiterlijk, wat wil je daarmee bewijzen?

Waarom al die platsnuiten die chronisch lucht tekort komen?

Waarom door fokken met honden waarvan je weet dat er aangeboren agressie in voor komt zoals bijv de cocker spaniel. 

Ik kan zo nog wel uren doorgaan met het opnoemen van rastypische problemen.

Daar wordt echter ik alleen maar heel verdrietig van.

Zoals iedereen wel weet houd ik van honden, van alle honden, rashonden, kruisingen , straathonden het maakt mij niet uit, maar het leed dat wij als mens aan deze prachtige wezens toebrengen maakt mij soms heel erg verdrietig.

Ooit eens lang geleden hebben zij ervoor gekozen om met ons te gaan samenleven. Ze zijn onze beste maatjes geworden.

En als dank?

Hebben wij ze opgezadeld met problemen waar ze zelf niet om gevraagd hebben.

Waarom?

 

Warme groet

Silvana

 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.